Tuesday, October 16, 2012

Baby Musa's Dictionary

He's 1 year and 3 months old now...


Ti = Roti (bread)
Sik = Nasi (rice)
Aiyye = air (water/drink)
Opa = Oppa Gangnam (WTH!)
Dog = animal or "Bingo" - children's song
S(h)o = Dinosaur
Ello = handphone
Nah = ambik (take this)
Box = kotak (box)
Bik ba = ambik abang (pick up the brothers)
Sof = Yusuf, his 2nd elder brother
Abayash = Abang Ilyas, eldest brother
Tok = atuk (grandfather)
Ninek = nenek (grandmother)
Ped = iPad 
Ayya = ayah (father: me) and all adults.
Ta = 'Twinkle2 Little Star' - children song.

Wednesday, April 25, 2012

Ada hikmahnya


Pada zaman dahulu, ada seorang Sultan dan memang dah jadi kelaziman, Sultan punyai seorang Bendahara. Sultan dan Bendahara ni memang baik. Sultan tersebut juga ada kegemaran iaitu berlawan pedang. Lawannya adalah adik Sultan itu sendiri.

Tapi Sultan ni tidak setangkas adiknya. Lalu dijadikan cerita, satu hari, sedang Sultan bermain pedang dengan adiknya, secara tidak sengaja adiknya terkelar betis Sultan tersebut. Darah mengalir dan bila sembuh nanti, pasti akan berparut.

Terdetik kat fikiran Sultan tu, "Adik aku ni, nak rampas takhta aku ke? Sanggup dia kelar betis aku!".

Lalu Sultan tersebut merujuk pada Bendahara mengenai peristiwa tersebut.

"Sesungguhnya, adinda Tuanku tidak ada niat nak merampas takhta Tuanku. Namun, patik pasti, kejadian ni ada hikmahnya...", jawab Bendahara tersebut.

Sultan tersebut bertanya lagi "Apa hikmahnya?".

"Ada lah hikmahnya...", jawab Bendahara tu lagi.

Sultan tak berpuashati lalu bertanya lagi soalan tersebut dan setiap kali ditanya, begitu jugalah jawapan Bendahara tersebut.

Sultan tersebut murka lalu memerintahkan Bendahara tersebut dipenjarakan.

Beberapa bulan kemudian, Sultan tersebut pergi memburu. Kerana leka sangat dengan memburu, Sultan tersebut tidak sedar yang dia dah termasuk kawasan orang asli. Orang asli ni dikatakan kanibal dan sesiapa orang luar yang masuk akan dikorbankan untuk dimakan. Orang asli tersebut dapat menangkap Sultan, manakala hulubalang Sultan pula, lari lintang pukang.

Sultan merayu agar dia tidak dikorbankan. Bermacam alasan yg diberi namun orang asli tersebut tidak menghiraukan rayuannya. Tiba saat untuk dikorbankan, seorang dukun dari golongan orang asli tersebut memeriksa Sultan tersebut. Tiba-tiba dukun tersebut marah lalu memerintahkan Sultan tersebut keluar dari perkampungan mereka. Dukun tersebut memberitahu, Sultan ada kecacatan pada betisnya, maka tak layak untuk dijadikan korban.


Sultan tersebut keluar dari kampung tersebut lalu pulang ke istananya. Terus sahaja Sultan tersebut berjumpa dengan Bendaharanya di penjara lalu menceritakan kejadian yang dilaluinya.


"Telah patik katakan, Tuanku. Ada hikmah pada setiap kejadian. Sekiranya adinda Tuanku tak terkelar betis Tuanku, pasti Tuanku dah dijadikan korban.", kata Bendahara tersebut.

Sultan tersebut sedar akan kesilapannya lalu membebaskan Bendahara tersebut.


Kemudian Sultan bertanya, "Apa pula hikmah kamu dapat bila kamu dipenjarakan?".


"Tuanku, sudah semestinya seorang Bendahara sentiasa berada di sisi Sultan. Sekiranya patik tak dipenjarakan, sudah tentu patik akan ikut Tuanku bersama memburu dan turut sama akan ditangkap oleh orang asli tersebut. Tuanku mungkin lepas kerana kecacatan Tuanku tapi patik mungkin tak selamat kerana patik tiada kecacatan pada tubuh patik", jelas Bendahara tersebut.

Wednesday, November 9, 2011

Salam Eid'ul 'Adha

We went to my dad's hometown, Kota Bharu during Eid'Ul Adha recently. No 'Qurban' from our family... just an 'Aqiqah' for baby Musa. My younger brother also took part in 'Aqiqah' for his daughter.

The ritual took place at Gunong, a district somewhere between Bachok and Pasir Puteh, Kelantan. The local's dialect are hard to understand, even for me who understand Kelantanese dialect :).

Thursday, August 18, 2011

I watch "Ancient Aliens" for LULz!

Ada Astro? Subscribe Learning Package? Tgk History Channel? Or History HD? Kalau tak tgk pun, mesti perasan this show, kan.

Tergerak aku nak cerita pasal show ni sbb mmg, seriously, aku tgk show ni mmg utk suka2 je. Aku lebih suka tgk The Universe.'Dokumentari' ni memaparkan kisah2 sejarah from Alien/UFO perspective. Fine. Tapi pada yg tgk tu, aku nasihatkan, jaga2 sikit... sbb possibilty utk tergelincir akidah tu, ada kalau tgk 'dokumentari' ni.

Last night, episod pasal Underwater World... pasal ruins yg ditemui bawah laut dan tasik. Contoh mcm , 'Bimini Road', Atlantis (purely speculation), Dwarka, etc. Mcm Atlantis, misalannya, dikatakan bahawa 'Atlantis' itself is a huge spaceship. They come to this 'conclusion' sbb Plato states that Atlantis disappeared overnight thru thick fire and smoke - which suggest that the 'Atlantis' spacecraft takes off. Ketiadaan peninggalan kota Atlantis 'supports' this theory.

Part tu boleh tahan lagi...Few episodes before that, they suggest that Nabi Isa a.s. is possibly an alien hybrid (Na'uzubillah!) . Ni sbb Mariam mengandung tanpa hubungan sexual dgn lelaki - so possibly alien dah buat artificial insemination ke atas Mariam lalu melahirkan Nabi Isa.

Benda2 mcm ni, kita kena jaga. Aku sure ada some people dah termakan dgn 'facts' drp show ini.

But for me, the fact yg dibentangkan sgt weak dan kurang credibility. Sure, the people in that show ada title P.H.D... tapi most of them are not really credible utk memberikan fakta mengenai sejarah, etc. Dan most of the people in that show pun, majoritinya adalah author dan publisher buku teori UFO / Alien.

But, at least ada jugak la some educational value dlm show ni. Thru this show aku found out pasal Pumapunku ruins (interesting to read!), Dwarka myth, and few more obscure ancient civilization.

Saturday, July 23, 2011

Another one to the fold

My third son, Musa Hamzah was born on July 15th 2011 @ Serdang Hospital. Welcome to the world, my son.



video

Thursday, June 23, 2011

This Is Me

Yesterday I received a call from none other than Serena C from MixFM! She called to inform me that I am among the list of possible winner for MixFM's "This Is Me" contest. I submitted three photos for the contest and this one was chosen.



She did a brief interview and asked me on how I want to splurge the RM2000 shopping spree IF I am selected as the weekly winner. So I have to choose between my music interest and miniature models.

The interview was aired today, around 10 - 10:30pm :).

MixFM will announce the winner on Friday (tomorrow).

Monday, June 13, 2011